HSP en negatieve energie

Mensen vragen mij vaak hoe je als HSP omgaat met de energie van anderen en dan vooral de negatieve energie. Zoals bijvoorbeeld wanneer je samenleeft met anderen. Want samenleven betekent ook in elkaars energie zitten. En hoewel dat heel veel fijne momenten brengt geeft het ook onrust. Een partner die bij thuiskomst een slechte werkdag ventileert. Puberende kinderen die je het bloed onder de nagels vandaan toveren. Hoe ga je als HSP goed om als alles veel intenser binnenkomt?

Wanneer de gemoederen oplopen of de sfeer negatief is en jij voelt dat het genoeg is voor jou kun je vragen om een time out. Trek je terug op een plek waar je alleen kunt zijn met je eigen energie. Hier kun je de aandacht terug brengen bij jezelf. Adem diep en bewust. Als de emoties in jouw lichaam bedaard zijn (en bij de ander) kun je je weer bij de ander voegen. Op die manier creƫer je meer rust en kun je beter bij jezelf blijven ipv overweldigd te worden door de energie van de ander.

Je kwaliteiten als HSP komen tot hun recht als jij goed voor jezelf zorgt. Dat betekent tijd en ruimte vragen om te verwerken wat zich aandient in jouw leven. Goed voor jezelf zorgen kun je leren, bijvoorbeeld dmv coaching gesprekken. Maar ook een massage kan helpend zijn om dieper te ontspannen en beter in je lichaam te komen. Op die manier kom je bij je diepere behoeften en verlangens. En zo leer je voelen wat jij nodig hebt voor jezelf en in relatie tot een ander.