HSP, huisdieren en prikkels

Mijn hele leven heb ik al katten om me heen. En zolang ik alleen woon slapen deze wezens ook bij mij in bed.
Vorige week, na een gesprek met een vriend over huisdieren en hygiëne, besloot ik de poezenbeesten uit mijn slaapkamer te weren. Persoonlijk vind ik katten hele schone dieren. Ze besteden 3 uur per dag aan uiterlijke verzorging tegenover een half uurtje gemiddeld dat wij mensen doen. Maar oké, zij staan met hun poten in de kattenbak en wij staan niet met onze voeten in de wc-pot.

Buiten het feit dat het heel gezellig is geeft het ook de nodige onrust. Want poes 1 wil languit op mijn buik liggen, poes 2 moet perse ónder de dekens en poes 3 maakt op een obsessief-dominante manier duidelijk dat hij geaaid wil worden EN WEL NU! Naast de 80.000 kattenharen die door de slaapkamer dwarrelen is de ruimte onder mijn bed al jaren de uitgelezen plek om de haarballen uit te kotsen of een half aangevreten muis te deponeren. Soort van ontbijt op bed, maar dan anders. Bovendien worden er de nodige vetes uitgevochten op en rond mijn bed en is het een ideale plek om te apenkooien tijdens de dolle  5 minuten.

Dus in eerste instantie voor de hygiëne, maar vooral voor mijn eigen rust heb ik de slaapkamer nu omgedoopt tot “no cat zone”. Op dag 1 bracht dat luid protest vanaf de gang teweeg. Maar nu is men eraan gewend. En ik moet zeggen: het is een stuk rustiger wakker worden. Ik word niet afgeleid door prikkels en kan na het wakker worden wat langer in mijn eigen stille wereldje blijven. De overgang van de ontspannen nacht naar de dag vol bezigheden verloopt wat zachter zonder het poezengerommel en dat is erg prettig merk ik. Want zoals voor veel HSP’s geldt, geld ook voor mij dat ik iedere ochtend weer moet wennen aan de wereld. Of zoals Mirjam van der Vegt het zo mooi omschreef in een podcast met Giel Beelen: “Ik moet mij iedere dag opnieuw verhouden tot de wereld”.

Het enige waar ik moeite mee heb (want eigenlijk ben ik ook een kat maar dan in een mensenjasje) is de dichte slaapkamerdeur. Net als katten hou ik niet van dichte deuren 😊.