Teveel prikkels…

Gisteren zat ik met een vriend op een terras te kletsen over van alles en nog wat. Hij zei dat hij onlangs zijn krantenabonnement had opgezegd. Hij gaf aan dat hij het wel mistte, zijn krantje bij het ontbijt, en hij vroeg mij: “Wat doe jij dan tijdens je ontbijt?”

Mijn antwoord was: “Dan ontbijt ik”.

Zo’n 30 jaar geleden ging ik me bezighouden met zenmeditatie. Een van de eerste dingen die ik leerde was: “Als je eet, eet dan. En als je slaapt, slaap dan”. Dat was een absolute eye-opener voor mij! Ik ging er eens op letten en betrapte mezelf erop dat ik nooit alleen maar aan het eten was. Ik stond met een kop soep in de handen de planten water te geven, terwijl ik ook het nieuws aan het volgen was op tv en nog even wat kattenbrokjes in het voerbakje gooide.

Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je verschillende dingen tegelijkertijd doet? Wanneer doe jij iets met volledige aandacht? En merk je het verschil tussen die twee?

Juist als je gevoelig bent voor prikkels, omdat je HSP of AD(H)D bent/hebt, als je in de overgang zit of last van stress hebt, geeft het zoveel meer rust om alles met volledige aandacht te doen. Niets geeft zoveel stress en onrust als meerdere dingen tegelijkertijd doen. Bovendien doe je dan alles maar half.

Maar hoe makkelijk is het om afgeleid te worden in deze wereld vol zintuiglijke prikkels? Denk alleen al aan het verslavende effect van de mobiele telefoon met alle social media, appjes, internet etc. En wat maakt dat jij al deze input en afleiding nodig hebt? Wat maakt dat “eten tijdens het eten” niet genoeg is?

Dit soort vraagstukken kunnen aan de orde komen tijdens coaching. We kijken dan naar de onderliggende lagen van je gedrag. Waarom doe je wat je doet, terwijl je misschien iets anders wilt.

Voor meer rust in het hoofd kun je mijn meditaties en Yoga Nidra’s beluisteren op de meditatie-app www.insighttimer.com/ericadeleew.