HSP en zelfzorg

Afgelopen week kreeg ik tijdens een coaching gesprek een mooie vraag van een client. We spraken over het belang van goed voor jezelf zorgen. Ze vroeg: “Hoe doe ik dat: goed voor mezelf zorgen?”

Want ja, wat is eigenlijk zelfzorg? Hoe zorg je goed voor jezelf? Betekent dat een weekendje binge-watchen op Netflix? Met een fles wijn een avond met een vriend(in) doorbrengen? Jezelf vertroetelen met lekker eten?

Of gaat het dieper dan dat…?

Als de wereld heel intens binnenkomt moet er ook meer verwerkt worden. Dat betekent dat je op tijd moet afschakelen, want anders raakt je systeem overbelast. Overbelasting geeft spanning, angst, negativiteit. En dat wil je niet, want ook dát zijn prikkels die verwerkt moeten worden.

De vraag “wat is goede zelfzorg” is niet algemeen te beantwoorden. Het is namelijk iets heel specifieks. Want jij als HSP bent ook niet algemeen. Jij bent specifiek. Met jouw wensen en voorkeuren. Met jouw verlangens en behoeften.

Goed voor jezelf zorgen begint met de vraag: wat heb ik nodig? Wat helpt mij nu, op dit moment, om me rustiger, fijner, beter te voelen? Het is een continue finetunen van jezelf en de wereld om je heen, iedere moment opnieuw.

Om je als HSP staande te houden is het van belang dat je gaat leven naar jouw behoeften. Durf jij het leven te creëren dat ondersteunend is voor jóu, en niet perse voor anderen? Durf je de angst om egoïstisch te zijn los te laten en gehoor te geven aan dat wat jij nodig hebt? Dat is spannend, want we zijn geneigd ons leven in te richten naar de ander.

Als coach zoek ik samen met jou naar je innerlijke behoeften en verlangens. En naar manieren om dit vorm te geven in jouw leven, zodat jij het leven gaat leiden dat bij jou past. Dan kunnen jouw HSP-kwaliteiten ten volle geleefd worden.