Fascia fascinatie.

De wijze yogi’s wisten het al eeuwen: door ons lichaam loopt een heel netwerk dat alles met elkaar verbindt. Dit netwerk bevat voedingsstoffen en levensenergie, draagt informatie over en is de connectie tussen body, mind en universum. Het maakt ons tot de mens die we zijn. Zij noemen dit netwerk de nadi’s, kleine kanaaltjes waardoorheen de levensenergie stroomt.

Sinds een jaar of 15 doet men in het Westen onderzoek naar de fascia. Tot die tijd werd de fascia beschouwd als niet meer dan een soort kous om spieren en organen in hun vorm te houden. Pas nu komt men erachter hoe allesomvattend de fascia is voor ons menselijk lichaam. En langzaam druppelt het besef binnen dat de vochtkanaaltjes in de fascia weleens de nadi’s kunnen zijn waar de yogi’s al sinds mensenheugenis over spreken. En hoe mooi is het dat dit nu ook wetenschappelijk aantoonbaar wordt!

De fascia reageert op alles wat we doen. Ben ik gestrest, dan gaat het weefsel in mijn bovenrug vastzitten en trekt mijn schouders en nek uit balans. Drink ik te weinig, dan gaat de fascia verdrogen en wordt stug. En als ik links druk en rechts pijn heb, dan is dat de reactie van de fascia.

De yoga-oefeningen in mijn lessen zijn erop gericht om de energie te laten stromen door de nadi’s, de vochtkanaaltjes in de fascia. Zo blijft de fascia (en dus jij en ik als mens) gezond. Yoga ontspant ook de mind. Een ontspannen mind ontspant de fascia.

In een massage wordt altijd direct of indirect op de fascia gewerkt. Met verschillende technieken “dwing” ik het lichaam om weer in beweging te komen of laat ik het ontspannen van de fascia door zachtheid en geduld juist vanzelf ontstaan.

Na een heftig trauma, zoals een levensbedreigende ziekte of een burn out, is het goed om extra aandacht aan je lichaam te besteden. Door middel van (yoga)oefeningen en massage zorg je dat een van de belangrijkste netwerken in je lichaam weer optimaal gaat functioneren, zodat je je herwonnen gezondheid behoudt. Laat je levensenergie stromen door de fascia.

Zorg goed voor jezelf, dan zorgt de fascia goed voor jou!