Goed voor jezelf zorgen 3.1

Veel van mijn berichten gaan over “goed voor jezelf zorgen”. Dat is de rode draad die door al mijn werkzaamheden loopt. Zowel in de coaching als in de yoga en de massage gaat het over een goede zelfzorg. Fysiek, mentaal en emotioneel.

Misschien vind je het lastig om goed voor jezelf te zorgen. Of weet je niet hoe dat moet. Of zijn er andere mensen die goed voor jou zorgen, zodat je de verantwoordelijkheid voor jezelf een beetje uit handen geeft. Maar wat als die mensen wegvallen, of daar geen zin meer in hebben? Wie en wat blijft er dan over?

Goed voor jezelf zorgen gaat over luisteren naar jezelf. Horen welke behoeften jouw lichaam heeft. Voelen wanneer jij wát nodig hebt. Begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt.

Goed voor jezelf zorgen begint met zelfinzicht. Wie ben ik, wat doe ik, wat wil ik, wat kan ik, wat denk ik, wat voel ik?

Vanuit een kennen van jezelf leer je voelen wat jij nodig hebt en waaróm. Zelfkennis brengt je letterlijk en figuurlijk dichter bij jezelf. Je gaat subtiele sensaties ervaren in jezelf en leert die te duiden. Van daaruit kun je keuzes gaan maken.

In de coaching sessies doen we dat door middel van gesprek en oefeningen. Niet alleen op mentaal vlak, maar vooral ook op zoek gaan naar de subtiele sensaties in het lichaam, die een grote bron van kennis zijn.

In de yoga onderzoeken we de adem (hoe en waar adem ik) en leren we waar het lichaam gespannen is en waar ruimte is voor ontspanning.

In de massage kan alles verstillen en zacht worden en kunnen lichaam en mind weer opladen met nieuwe energie.