Jezelf veilig voelen.

Vorige week heb ik de training Trauma-sensitieve Mindfulness afgerond bij de Academie voor Open bewustzijn.

Trauma klinkt heel zwaar, maar in feite heeft ieder mens te maken met grotere of kleinere trauma’s. Een trauma is een overweldigende ervaring die niet verwerkt is.

Het mooie in de training is dat je leert navigeren naar je eigen veiligheid. Eerst je eigen veiligheid ervaren en versterken en vandaaruit uitstapjes maken naar de dingen die je als onveilig ervaart. En alleen als dat goed voelt voor jou. Als dat veilig genoeg is.

De training sluit mooi aan bij waar ik in mijn leven en werk mee bezig ben. Als ik veiligheid in mezelf ga ervaren dan kom ik in mijn innerlijke kracht te staan. In die innerlijke kracht is een oké zijn met dat wat zich aandient in mijn leven. Hoe meer ik kan zijn in de veilige modus hoe meer veerkracht er ontstaat om met lastige ervaringen om te gaan.

Veiligheid in jezelf creëren kan op verschillende manieren. Zo kan de adem een veiligheidsanker zijn. In mijn yogalessen wordt veel aandacht besteed aan de adem, bijvoorbeeld door het aanleren van een rustige buik-/middenrifademhaling. Dit kan ook in een individuele ademsessie plaatsvinden. Ik kan jou dan begeleiden naar een ontspannen adem.

Of geef jezelf een massage cadeau. Aangeraakt worden vanuit ontspanning. Er alleen maar hoeven zijn. Ervaren dat alles goed is zoals het is brengt je terug bij de veiligheid in jezelf.

Ook coaching is een mooie manier waarin we gericht aandacht kunnen besteden aan veiligheid. Door middel van gesprek en lichaamsgerichte oefeningen leer je navigeren naar veiligheid, om de veerkracht in jezelf te versterken.