Omgaan met veranderingen.

Veranderingen in mijn werkrooster hebben impact op mij. Als ik van mijn avondlessen ineens ochtendlessen moet maken, zoals onlangs met de coronamaatregelen, heeft dat ten eerste impact op mijn ritme, want ik ben een slow starter, een soort diesel. Ik kom traag op gang in de ochtend en heb in de avond juist veel energie. Ten tweede hebben veranderingen altijd een grote impact op mij. De hoogsensitiviteit maakt dat ik prikkels diepgaander verwerk. En dus kost het in geval van veranderingen meer tijd om weer een nieuw ritme te vinden.

Hoogsensitiviteit kenmerkt zich door een hogere gevoeligheid voor prikkels én een diepgaandere verwerking van prikkels. Als HSP zoek je altijd naar de optimale optie ambitie (Esther Bergsma schrijft hierover in “Het hoogsensitieve brein”): je kijkt niet alleen naar wat het beste is voor jezelf, maar ook naar wat de beste optie is voor de omgeving waarin je op dat moment bent. Dat kost meer energie en meer tijd.

In geval van AD(H)D is er ook sprake van een andere prikkelverwerking. De werking van de neurotransmitters noradrenaline en dopamine is verstoord, waardoor de prikkeloverdracht niet optimaal verloopt.

Betekent dat dan dat je er niks aan kunt doen, “want zo werkt het nu eenmaal in mijn hoofd”? Nee! Ondanks een andere of verstoorde verwerking van prikkels zijn er een heleboel dingen die je kunt doen. Zoals bijvoorbeeld in het geval van veranderingen je bewust leren worden wanneer dit wel en geen impact heeft op jou. En dan ontdekken wat jij nodig hebt op zo’n moment. Wat is helpend voor jou? Als je hier helderheid in krijgt wordt het een volgende keer makkelijker om in te spelen op een zelfde soort situatie. Zoals in mijn geval: ik zoek een nieuw eet- en slaapritme en verdeel mijn werk- en vrijetijd-uren opnieuw. Dat heeft even tijd nodig om in te dalen, dus alles wat geen prio is schuif ik aan de kant. Zoals het schrijven van een wekelijks social media-bericht. Wat is het toch fijn om goed voor jezelf te durven zorgen 😊

Nog véél meer informatie over prikkelgevoeligheid vind je in de audiocursus “Zenvol leven met ADHD, ADD en HDP”, te vinden op de Insight Timer app (betaalde versie)