
Als je een prikkelgevoelig mens bent (HSP, AD(H)D) dan ben je ongetwijfeld bekend met overprikkeling. Een teveel aan prikkels kan ervoor zorgen dat jij je niet fijn voelt. Drukte in je hoofd, een onrustig lijf, geïrriteerdheid. Maar ook angst en paniek, het gevoel het leven niet aan te kunnen.
Maar wist je dat je ook onderprikkeld kunt zijn? Onderprikkeling betekent dat je te weinig uitdaging ervaart. Dat kan op allerlei fronten zijn. In je werk, je prive, het leven in het algemeen. Maar ook op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Vaak ontstaat het doordat je jezelf weg wilt houden van prikkels die je als teveel ervaart. Je gaat je leven steeds rustiger inrichten, zodat je geen last meer hebt van overprikkeling. Maar dat kan een punt bereiken waarop er te weinig uitdaging is. Je wordt letterlijk en figuurlijk te weinig geprikkeld. De reactie is dan weer te zoeken naar veel prikkels, met als gevolg dat je overprikkeld raakt. En zo kom je in een cirkel van teleurstelling terecht.
Onderprikkeling veroorzaakt net zo goed een gevoel van onrust en geïrriteerdheid. Het gebrek aan uitdaging kan er zelfs voor zorgen dat je creativiteit verdwijnt, dat je lethargisch of depressief raakt.
Zo merkte ik dat zelf in de week na de feestdagen. Vanwege de coronamaatregelen kan ik niet werken, terwijl ik in mijn werk vooral fysiek bezig ben. Omdat er verder ook geen vertier is nu alles dicht zit én het weer niet echt meewerkt heb ik veel gelezen en series gekeken. Heerlijk relaxt, maar misschien iets té want van het vele bankhangen verkrampte mijn onderrug. Mijn lijf heeft een bepaalde hoeveelheid beweging nodig. Van te weinig raakt het uit balans.
Het is de kunst te balanceren hierin. Als je als prikkelgevoelige jezelf weghoudt van veel prikkels wordt je steeds gevoeliger hiervoor. Het leven kan nu eenmaal op sommige momenten als te druk en teveel aanvoelen. Door dat altijd uit de weg te gaan “train” je jezelf niet meer hiermee om te leren gaan. En dan kan het gevaar ontstaan dat je teveel in de rust en stilte gaat waardoor je onderprikkeld raakt.
Jezelf leren kennen is hierin het allerbelangrijkste, zodat je weet wat voor jou als “teveel” en als “te weinig” aanvoelt. Jij bent uniek, met jouw eigen voorkeuren, behoeften en wensen. Leer zien wat jij nodig hebt en leer anticiperen hierop.