Time out

Eindelijk is het dan zo ver: na 2,5 jaar de dans ontsprongen te zijn testte ik laatst positief op corona. Drie dagen verhoging, ruim een week snotteren en hoesten en daarna een heftige moeheid in het lijf.

In de pre-coronatijd zegde ik met een verkoudheid de massages af (niet fijn om met je snotneus boven iemands lijf te hangen), maar ging wel gewoon mijn yogalessen geven. Extra zakdoekjes mee en iets minder fanatiek de oefeningen mee doen. Geen probleem.

Nu zat ik 10 dagen in quarantaine. Balen, want ik moest ál mijn leuke werkzaamheden stilleggen.

Maar toch…door die opgelegde time out kreeg mijn lichaam wel de tijd om goed te herstellen. Het lichaam weet namelijk precies wat het bij ziekte moet doen. Het herstelt zichzelf. Daar hoeven wij ons niet mee te bemoeien. Het enige dat daarvoor nodig is: rust en tijd.

Het probleem in onze huidige maatschappij is dat er niet voldoende tijd wordt genomen voor herstel. Werk je in loondienst dan word je geacht zo snel mogelijk weer op de werkvloer te verschijnen. In plaats van de rust die nodig is voor herstel moet het lijf weer in actie komen. Dit gaat wringen. En dit wringen geeft stress. En stress is slecht voor je gezondheid, weten we inmiddels uit talloze onderzoeken.

Een rustperiode van 10 dagen is zo gek nog niet. En dus rommelde ik wat aan in en om het huis. Ik nam de tijd om mijn ultra-witte winterbenen bij te laten kleuren in de zomerzon. Het kattenluikje werd weer eens in het sop gezet. Ik keek boeiende documentaires op NPO plus. Alles heel tranquilo. Geen haast, niks moet. Zo had mijn lijf de tijd om te doen waar ze goed in is.

Ik zou er voorstander van zijn: een minimum van 10 dagen herstel voor iedereen die ziek is, ook bij een ogenschijnlijk onschuldige verkoudheid. Geef het lichaam de tijd om te herstellen als je ziek bent. De wereld draait toch wel door, ook als jij even niet mee doet. Ik ben ervan overtuigd dat het op den lange duur voordelen heeft. Goed herstellen voor je weer van alles gaat doen voorkomt dat je roofbouw pleegt op je lichaam. Dus… zorg goed voor jezelf! Ik kan het niet vaak genoeg herhalen.

#zelfzorg #zelfliefde