Van buiten naar binnen…

Dit weekend liep ik met een vriend door de prachtige bossen rondom Nijmegen. Al wandelend spraken we over een stressvolle situatie die hem momenteel parten speelt. Hij vroeg mij of ik misschien nog een methode wist die helpend voor hem zou kunnen zijn om zijn spanning wat te verminderen. Hij had al het een en ander gedaan op het gebied van zelfontwikkeling, therapie etc. Ik vroeg hem waarom hij niet dat, wat hij in al die methodieken geleerd had, ging toepassen in plaats van weer een nieuwe methode te zoeken. “Dusss…cut the crap en ga aan de slag, begrijp ik?” antwoorde hij. Precies!

Ik begreep zijn vraag. Twee jaar geleden, op een van de inktzwarte ochtenden waarin de wereld als een loden deken over mij heen lag, bedacht ik dat ik misschien cognitieve gedragstherapie moest gaan doen om mijn rusteloze mind te leren beteugelen. Tot ik besefte dat welke methode, therapie of training ik ook leer, IK degene ben die het moet gaan toepassen. Iedere methodiek is zinloos als ik er niet praktisch mee aan de slag ga. Het blijft dan een zoeken naar iets van buitenaf dat mij gaat genezen van dat waar ik last van hebt. Maar alleen ikzelf ben verantwoordelijk voor het oplossen van mijn eigen stukken. En dat betekent ZELF aan het werk!

Voor coaching is dit een heel interessant onderwerp. Wat maakt dat jij niet de dingen doet waarvan je weet dat ze helpend voor jou zijn? Welke excuses heb je voor jezelf bedacht? Welke overtuigingen zitten eronder? En wat zoek je eigenlijk precies?

Het is helend om te begrijpen waarom je doet wat je doet. Inzicht in jezelf geeft ruimte om de dingen anders te gaan doen. En ruimte geeft vrijheid.

Heb je behoefte om eens van gedachten te wisselen over dat wat je dwarszit, waar je tegenaan loopt en hoe je het graag anders zou willen? Maak dan een afspraak via info@ericadeleeuw.nl of 0642479710.